onsdag 4 mars 2009

Reflektioner från storstan del 1

Jag bor i Stockholm efter 46 år som mellanstadsbo. Det gör mig till en betraktare, snarare än en stockholmare.
Hur funkar man som storstadsbo?
Här kommer lektion 1:
Tunnelbanan. Som stockholmare vet man vilken vagn som gäller för att avstigningen ska ske så nära rätt uppgång. Det innebär att man går längs hela perrongen och ställer sig och väntar på exakt rätt ställe. 
Sen stannar T-banan och du kan smidigt åka två kilometer rulltrappa upp i dagsljuset vid Östermalmstorg.
Och ve den som stigit på T-banan i närmsta vagnen vid Slussen. Det är bara bonnläppar som tvingas gå 45 meter till rätt uppgång.
Fattar ni regeln? Man går INNAN man ska stiga på. Man går inte EFTER att man har stigit av.



4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Och tack för tips. Har bara en liten fråga.

Hur gör man om man "bara" hinner till första vagnen innan det bär av? Hoppar man över just det tåget, ställer sig på rätt plats i väntan på nästa tåg, eller tar man en taxi då?

För det är väl också storstadsmässigt?

Tacksam för svar ...

/ Vilsen

Magnus sa...

Om man bara hinner till första vagnen så väntar man. Alternativt kan man gå på där och bana sig väg genom halva tågsetet och stanna vid utgång två i vagn 5 - där står man storstadsmässigt.
Men en taxi är aldrig fel. Och taxi heter i den här stan "bulle" av någon outgrundlig anledning. Heter det "bun" i London, "burger" i New York och "croissant" i Paris..?

Anonym sa...

Storstadsmässig och bulle - det låter så stort. Är allt större eller är det lite mer som på film där allt för det mesta överdrivs.

Oj, nu är kaffet klart. Over and out.

/förvirrad?

Anonym sa...

Helt riktig och rätt förstått Magnus.

Jag som flyttat tillbaka till Örebro från Stockholm efter 11 år förundras över att örebroarna inte vet att man står till höger i rulltrappan så att de som vill gå samtidigt som trappan rullar kan gå till vänster.

Men nu kom jag på att det kanske beror på att det inte är några som går i rulltrapporna här. Örebroarna är kanske inte så dumma ändå.

Katarina